Groningen Airport Eelde

Airport eelde.jpg

(foto: Stichting Vrienden Groningen Airport Eelde)

Groningen Airport Eelde, ook bekend als vliegveld Eelde, is een vliegveld voor de burgerluchtvaart, gelegen nabij Eelde (provincie Drenthe), even ten zuiden van de stad Groningen. Het is de grootste luchthaven van Noord-Nederland.

Het vliegveld werd officieel geopend op 23 mei 1931 door burgemeester Jan Gerard Legro. De aanleg ervan was een initiatief van vliegenier en oud-wethouder Hayo Hindriks van Eelde. Tijdens zijn openingstoespraak voorspelde Legro dat het 'een vlieghaven voor heel het Noorden' zou worden. De opening werd opgeluisterd met een vliegshow die werd bijgewoond door zo'n 40 000 mensen.

Groningen Airport Eelde beschikt over de volgende start- en landingsbanen:

  • 05-23 Lengte: 1800 meter. Breedte: 45 meter. Verharding: asfalt
  • 01-19 Lengte: 1500 meter. Breedte: 45 meter. Verharding: asfalt

(bron Wikipedia)

Groningen Airport Eelde (GAE), in de volksmond ook wel Vliegveld Eelde genoemd vormt de thuisbasis van Aero Eelde. Door de aanwezigheid van 4 start- en landingsbanen, kan vrijwel altijd gebruik worden gemaakt van het vliegveld.

De luchthaven wordt aangedaan door verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder Transavia.com, Corendon Airlines, Sky Airlines, VLM Airlines en BMI Regional. Ook landen er privétoestellen, militaire toestellen, medische vluchten, lestoestellen en pretvluchten.