luchtfoto martinitorenMartinivlucht

Een droom van een vlucht

U vertrekt volgens vliegplan vanaf Groningen Airport Eelde. Kort na de start vliegt u over het Paterswoldse meer richting de stad Groningen in het Noorden. Bij goed weer ziet u in de verte de waddenzee aan de horizon verschijnen, de stad Groningen glijd ondertussen in al haar pracht onder u door. U maakt een rondje om de Martinitoren en de verschillende wijken van de stad. U herkent duidelijk het UMCG, het FC Groningen stadion en natuurlijk alle marktpleinen en het plantsoen.

Het wordt u al snel duidelijk hoe de stad over de eeuwen is gegroeid tot de Hanze stad die Groningen heden ten dage is. Wist u dat de Hondsrug begint bij de stad?

Martinitoren

De huidige Martinitoren had twee voorgangers. In de 13e eeuw werd de eerste toren gebouwd. Deze was ongeveer 30 meter hoog en geheel in Romaanse stijl. Door een blikseminslag in 1408 werd deze toren vernietigd. In 1464 kwam een tweede toren tot stand. Deze was ongeveer 45 meter hoog. Ook deze toren werd door blikseminslag verwoest (1468).

De derde (en huidige) toren verrees grotendeels tussen 1469 en 1482 en werd gebouwd uit blokken Bentheimer zandsteen. De houten bovenbouw en de spits waren pas gereed in 1548. De toren zou volgens de overlevering meer dan 100 meter hoog geweest zijn. (Volgens een hardnekkige maar onmogelijke mythe zou de toren zelfs 127 meter hoog geweest zijn.) Door het ontsteken van vreugdevuren op de derde trans, na het vertrek van Spaanse en Waalse troepen in 1577, vatte het bouwwerk vlam en stortte het gedeeltelijk in. Er bleef een hoogte van 69 meter bewaard. In 1627 was de toren hersteld tot de huidige 96,8 meter hoogte. Het grondvlak ligt op 6.80 m. boven NAP.

Behalve als kerktoren diende d'Olle Grieze eeuwenlang ook als brandpost. Tot het begin van de twintigste eeuw fungeerde torenwachter Jan Koop Sjoers tevens als brandwacht. Elk kwartier blies hij in alle windrichtingen op de brandhoorn, ten teken dat alles veilig was.

De 97 meter hoge toren ontleent haar naam d'Olde Grieze aan de grijze kleur.

Terugvlucht

foto waddeneiland schiermonnikoogNa ca. 15 minuten volgt de landing. Na een fluweelzachte touchdown komt  het toestel snel tot stilstand waarna terug getaxied wordt naar de toren.

Doelgroep

Deze vlucht is geschikt voor iedereen die een vlucht wil maken in een vierpersoons vliegtuig en wil vliegen over een aantrekkelijk gebied. Groningen Airport Eelde is een zogenaamd gecontroleerd vliegveld (met verkeersleiding). Met een rondvlucht bij St. Aeroeelde maakt u kennis met alle facetten van de officiële luchtvaart zoals procedures, radiotelefonie, Geautomatiseerde systemen etc.

Bel of mail voor meer informatie met Aero Eelde:

Mob. 06-54784757